Opis­ke­li­joi­den palk­kaa­mi­nen voi aut­taa yri­tyk­siä mat­kal­la kes­tä­vyy­teen

“Yli­opis­tot ja yri­tyk­set voi­si­vat olla tii­viim­mäs­sä yhteis­työs­sä kes­tä­väm­män maa­il­man saa­vut­ta­mi­sek­si”, sanoo Anto­nio Caló, ener­gia­ver­kos­toi­hin kes­kit­ty­vä tut­ki­ja­toh­to­ri Oulun yli­opis­tos­ta. Caló kan­nus­taa yri­tyk­siä otta­maan opis­ke­li­joi­ta mukaan eri­ko­koi­siin pro­jek­tei­hin.

Anto­nio Caló ajat­te­lee, että aka­tee­mi­sen ja lii­ke-elä­män luon­teet voi­vat täy­den­tää toi­si­aan.

”Yli­opis­to­maa­il­mas­sa mie­ti­tään, mitä hori­son­tis­sa tapah­tuu ja mikä on seu­raa­va ongel­ma, joka mei­dän on rat­kais­ta­va. Enna­koin­ti kuu­luu yli­opis­ton teh­tä­viin, kun taas yri­tyk­set ovat usein eri­kois­tu­neet käy­tän­nön rat­kai­sui­hin”, Caló poh­tii.

”Yri­tyk­set ovat kiis­tat­ta moti­voi­tu­nei­ta toi­mi­maan kes­tä­väm­min, mut­ta nii­den toi­mia rajoit­ta­vat usein talou­del­li­set teki­jät. Se on ymmär­ret­tä­vää, kos­ka yri­tys­ten on olta­va kan­nat­ta­via”, sanoo Caló.

Hän toi­voo näke­vän­sä enem­män yhteis­työ­tä yri­tys­ten ja yli­opis­to­jen välil­lä.

Tule­vai­suu­den asian­tun­ti­jat ovat arvo­kas resurs­si

Caló iloit­see sii­tä, että opis­ke­li­jat pää­se­vät tutus­tu­maan yri­tyk­siin ja mui­hin tule­viin työ­paik­koi­hin kesä­töi­den ja opin­näy­te­töi­den kaut­ta. Hän kan­nus­taa­kin yri­tyk­siä otta­maan opis­ke­li­joi­ta mukaan eri­ko­koi­siin pro­jek­tei­hin.

”Neu­von aina yri­tyk­siä tutus­tu­maan lähim­pään yli­opis­toon ja hyö­dyn­tä­mään siel­lä ole­via tie­dol­li­sia resurs­se­ja. Jos ker­rot­te meil­le haas­teis­tan­ne, ehkä voim­me aut­taa tai joku opis­ke­li­jois­tam­me voi!”

Mah­dol­li­suu­den anta­mi­nen opis­ke­li­jal­le tai vas­ta­val­mis­tu­neel­le voi antaa yri­tyk­sel­le enem­män kuin ylei­ses­ti ymmär­re­tään. Caló muis­te­lee koh­taa­mis­ta enti­sen opis­ke­li­jan­sa kans­sa. Opis­ke­li­ja työs­ken­te­li omal­la alal­laan ener­gia­tek­nii­kan yri­tyk­ses­sä ja hänet oli lähe­tet­ty kal­lii­seen lisä­kou­lu­tuk­seen. Kou­lu­tuk­ses­sa hän oli huo­man­nut, että suu­ri osa kurs­sin sisäl­lös­tä oli jo tut­tua. Aihei­ta oli käsi­tel­ty omis­sa opin­nois­sa.

”Jos yri­tyk­sil­lä oli­si vah­vem­pi suh­de yli­opis­toi­hin, ne voi­si­vat olla parem­min peril­lä opis­ke­li­joi­den tai­dois­ta ja hyö­dyn­tää parem­min hei­dän asian­tun­te­mus­taan”, Caló sanoo.

Caló uskoo, että tule­vai­suu­den asian­tun­ti­joi­den kou­lut­ta­mi­nen – tut­ki­mus­työn ohel­la – on paras kei­no, jol­la yli­opis­to paran­taa maa­il­maa.

Yhteis­työ voi alkaa pie­nes­tä aske­lees­ta

Yri­tyk­set ja yli­opis­tot voi­vat työs­ken­nel­lä yhdes­sä monil­la tavoil­la. Vie­rai­le­vat luen­noit­si­jat yri­tyk­sis­tä ovat ylei­nen näky Calón luen­noil­la. Lisäk­si hänel­lä on mie­les­sään ehdo­tus, joka on edul­li­nen ja help­po toteut­taa:

”Käyn kou­luil­la puhu­mas­sa kes­tä­väs­tä ener­gias­ta Suo­mes­sa. Mik­si emme teki­si samaa yri­tys­ten kans­sa? Esi­mer­kik­si piden­ne­tyl­le kah­vi­tauol­le voi­si kut­sua yli­opis­ton asian­tun­ti­jan ja käy­dä epä­muo­dol­lis­ta kes­kus­te­lua yli­opis­ton tut­ki­mus­tee­mois­ta. Samal­la molem­mat osa­puo­let päi­vit­tä­vät tie­to­jaan tois­ten­sa haas­tei­ta ja mah­dol­li­suuk­sis­ta. Täl­lai­set ruo­hon­juu­ri­ta­son rat­kai­sut aut­tai­si­vat luo­maan tehok­kaam­paa yhteis­työ­tä yli­opis­to­jen ja yri­tys­ten välil­le. Se on meil­le tut­ki­joil­le­kin hyö­dyl­lis­tä, kos­ka mei­dän täy­tyy osa­ta vies­tiä tut­ki­muk­ses­tam­me aka­tee­mi­sen maa­il­man ulko­puo­lel­le”, Caló sanoo.

Vas­tuu tie­don jaka­mi­ses­ta

Caló kes­kit­tyy tut­ki­muk­ses­saan ark­ti­siin ener­gia­va­roi­hin ja ‑verk­koi­hin sekä ydin­voi­maan ja kes­tä­vään kehi­tyk­seen. Osa­na työ­tään hän osal­lis­tuu kes­kus­te­lui­hin aka­tee­mis­ten toi­mi­joi­den, yri­tys­ten ja ylei­sön välil­lä. Calón mie­les­tä yli­opis­ton kou­lu­tus­teh­tä­vä ei pää­ty, kun opis­ke­li­ja val­mis­tuu, vaan uuden tie­don tuli­si ulot­tua taval­li­sen kan­sa­lai­sen arkeen.

Oikean tie­don saa­mi­nen oikeil­le kana­vil­le ei rii­tä, vaan tie­to on olta­va muo­dos­sa, jos­sa se on help­po sisäis­tää ja ymmär­tää. Se on haas­te, sil­lä yksi­tyis­sek­to­ri ja aka­tee­mi­nen maa­il­ma puhu­vat usein eri kie­liä. Lisäk­si sosi­aa­li­nen media vaa­tii moni­mut­kais­ten aihei­den tii­vis­tä­mis­tä muu­ta­maan sataan merk­kiin.

Haas­tei­ta löy­tyy siis niin vies­tin­näs­tä kuin vas­tuul­li­suu­des­ta yleen­sä. Haas­teis­ta huo­li­mat­ta Caló pitää tule­vai­suut­ta valoi­sa­na. Hän on huo­man­nut, että tut­ki­jat näh­dään jos­kus pes­si­mis­ti­si­nä, kos­ka he nos­ta­vat esiin ongel­man toi­sen­sa jäl­keen. Todel­li­suu­des­sa asian pitäi­si olla päin­vas­toin. Hän selit­tää:

”Säh­kö­au­tot tai tuu­li­voi­ma eivät yksi­nään voi rat­kais­ta ongel­miam­me ener­gia­ver­kois­sa. Tut­ki­joi­na olem­me usein tie­toi­sem­pia asioi­den moni­mut­kai­suu­des­ta ja se on taval­laan osa toi­men­ku­vaam­me. Sii­tä huo­li­mat­ta että tie­dos­tam­me haas­teet, olem­me tääl­lä työs­tä­mäs­sä ja rat­kai­se­mas­sa asioi­ta ja yllä­pi­däm­me toi­voa. Mie­les­tä­ni se on itse asias­sa vah­vem­paa opti­mis­mia ja moti­voi minua toi­min­taan. Tie­dos­sa on voi­maa, ja niin kuin Spi­der­ma­nin setä sanoi, suu­ri voi­ma tuo suu­ren vas­tuun!”

Teks­ti: Aino Sout­sal­mi, Vies­tin­tä­toi­mis­to Medi­ta. Kuva: Anto­nio Caló.

Lue lisää yri­tys­ten ja yli­opis­to­jen yhteis­työ­mah­dol­li­suuk­sis­ta artik­ke­lin pit­käs­tä ver­sios­ta englan­nik­si Viestin­tä­toi­mis­to Medi­tan sivuil­ta.

Vii­mek­si päi­vi­tet­ty: 28.11.2023