Oulun kaupungin ekosysteemisopimuksen toteuttamiseen 1,5 miljoonaa euroa vuodelle 2025

Valtioneuvosto on päättänyt vuoden 2025 osalta Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman sekä Interreg-ohjelmien myöntövaltuuksien jaosta. Oulun kaupungin ja Työ- elinkeinoministeriön väliseen ekosysteemisopimuksen toteuttamiseen myönnettiin 1,5 miljoonaa euroa vuodelle 2025.
Oulun ekosysteemisopimusta toteutetaan Oulun innovaatioallianssin (OIA), eli kaupungin lisäksi Oulun yliopiston, Oulun ammattikorkeakoulun, Koulutuskuntayhtymä OSAO:n, VTT:n, Pohteen, Luonnonvarakeskuksen sekä Technopoliksen yhteistyössä. Vuosien 2021–2027 yhteinen tavoite on luoda Oulusta Euroopan paras digitalisaatiosta maailmanlaajuista lisäarvoa luova ekosysteemi. Sopimuksen ja OIA:n kolme temaattista kohdealaa ovat digitalisaatio kaupunkiympäristössä, digitaalinen terveys sekä kestävä kiertotalouus ja puhtaat ratkaisut. Näissä teemoissa tuetaan yhteistyössä myös osaamista ja jatkuvaa oppimista, yritysekosysteemien ja klusterien kehittämistä sekä uuden liiketoiminnan syntymistä.
Tähän mennessä, vuodesta 2021 lähtien, sopimuksen puitteissa rahoitettuja ja tuettuja hankekokonaisuuksia on yhteensä 25 ja hankeportfolion kokonaisvolyymi on noin 8,1 miljoonaa euroa. Viimeisimpiä, vuonna 2024 rahoitettuja hankkeita olivat Vesialan DataAvaruus (VDA), jonka tavoitteena on luoda luotettava digitaalinen datatestialusta, mahdollistaen tutkijoiden ja yritysten pääsyn laajaan valikoimaan vesialan dataan, merikonttien käsittelyyn satamassa automaattisilla työkoneilla liittyvä PortAutomation-hanke, Oulun Innovaatioallianssin metaverse-teemaa yhteen kokoava kärkihanke ”Ouluversumi”, sekä Teollisuuden uudet innovaatiokeskittymät (TUIKE).
Vuoden 2025 osalta ekosysteemisopimusta toteuttavassa Kestävän kaupunkikehittämisen EAKR-hankehaussa on Oulussa Valtioneuvoston tuoreen päätöksen mukaisesti hieman aiempia vuosia enemmän, 1,5 miljoonaa euroa. Hankkeiden tukiprosentti on 60 % ja Oulun kaupunki on varautunut rahoittamaan tuettavia hankkeita maksimissaan 30 % hankkeen kokonaisbudjetista. Vuoden 2025 hankehaun suuntaaminen ja aikataulut ovat parhaillaan suunnittelussa.
Miten yritykset voivat hyötyä ekosysteemisopimuksesta ja OIA-yhteistyöstä?
Tutkimus- ja kehittämistoiminnasta kiinnostuneita – erityisesti pieniä- ja keskisuuria yrityksiä – kutsutaan huhtikuun alussa järjestettävään yritysten rahoitusklinikkaan, jossa ovat paikalla Oulun innovaatioallianssin TKI-edustajien lisäksi BusinessFinlandin, ELY-keskuksen ja BusinessOulun rahoitusasiantuntijoita. Tilaisuuden tavoitteena on koota yhteen teemakohtaisesti yrityksiä, jotka aikovat hakea rahoitusta kehittämistoimintansa tueksi, antaa yrityksille prosessitukea laadukkaan hakemuksen tekemiseen sekä mahdollisuuden verkostoitua ja kytkeä oma hanke laajempaan alueen TKI-yhteistyöhön.
Yritysten rahoitusklinikka 1.4.
- ohjelma Yritysten TKI-rahoitusklinikka
- ilmoittautuminen https://www.lyyti.in/TKIrahoitus
Lisätietoja:
Maria Vuorensola, ohjelmapäällikkö
Oulun innovaatioallianssi, BusinessOulu
+358407601288
maria.vuorensola@businessoulu.com