Ouluun perustetaan Rakennusterveyden osaamiskeskus
27.5.2024
Rakennusterveyden merkitys korostuu yhä enemmän, kun terveellisen rakentamisen markkinat jatkavat kasvuaan. Oulun yliopisto ja Pohjois-Suomen rakennusklusteri ovat saaneet valmistelurahoitusta uuden rakennusterveyden osaamiskeskuksen ja siihen liittyvän laboratorion perustamiseen. Tämä hanke ei ole vain akateeminen projekti, vaan avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia alueen yrityksille ja koko Suomelle.
Ensimmäinen työpaja pidetään 13.6. klo 13, jossa tarkennetaan osaamiskeskuksen tavoitteita ja toimintasuunnitelmaa. Syyskuussa järjestettävässä toisessa työpajassa keskitytään laboratorion suunnitteluun. Yritykset ja muut osapuolet ovat tervetulleita osallistumaan työpajoihin ja tilaisuuksiin, mikä tarjoaa heille mahdollisuuden olla etulinjassa kehittämässä tätä merkittävää osaamiskeskusta.
– Tavoitteena on rakentaa tutkijoita ja yritysmaailmaa palveleva kokonaisuus yhdessä yritysten kanssa, kertoo Hyvä sisäilma ja rakennusterveys ‑alueen professori Ulla Haverinen-Shaughnessy Oulun yliopistosta.
Osaamiskeskus tulee hyödyntämään yritysten ja oppilaitosten osaamista uuden tiedon ja liiketoiminnan synnyttämiseksi. Tämä monitieteinen ja poikkitoimialainen ekosysteemi sekä monipuolinen tutkimus- ja opetuslaboratorio tulevat palvelemaan käyttäjiä ympäri maailman.
Rakennusterveyden osaamiskeskuksen myötä Oulu ja Suomi voivat nousta johtavaksi terveellisen rakentamisen keskukseksi. Markkina- ja asiakasymmärryksen hankkiminen sekä yritysten tuottamien ratkaisujen testaaminen ja verifiointi oikeissa ympäristöissä auttavat yrityksiä kehittämään kilpailukykyisiä ja innovatiivisia tuotteita ja palveluita.
– Osaamiskeskuksessa tuotetaan monenlaisia palveluita, ja sen on tarkoitus auttaa yrityksiä kehittämään ratkaisuja ja palveluita, luomaan ja jakamaan osaamista toimijoiden kesken, avaamaan verkostoja maailmalle ja auttamaan kansainvälisiin alustoihin kytkeytymisessä, Haverinen-Shaughnessy lisää.
Liiketoimintapotentiaali on valtava. Osaamiskeskus tulee palvelemaan kiinteistö- ja rakennusalan toimijoita, materiaalien valmistajia, taloteknisten ratkaisujen kehittäjiä, ICT-alan yrityksiä, sisäilman laatuanalyyseja ja mikrobianalytiikkaa tuottavia yrityksiä, sekä hyvinvointi- ja lääketieteen aloja. Tämä tarjoaa laajan alustan uusien innovaatioiden ja liiketoimintamallien kehittämiselle.
Parhaillaan selvitetään, missä laboratorio voisi sijaita, ja tarkoituksena on toteuttaa osaamiskeskus ja laboratorio täydentämällä olemassa olevaa osaamista ja infraa. Tämä projekti on ajankohtainen vastaus kasvavaan tarpeeseen terveellisistä rakennusratkaisuista ja avaa uusia ovia liiketoiminnalle niin paikallisesti kuin kansainvälisesti.
Uuden osaamiskeskuksen on tarkoitus olla toiminnassa vuoden 2025 aikana. Projektin etenemistä ja muun muassa työpajoihin voitte ilmoittautua OIA viestintää seuraamalla, tai projektin kotisivulta https://www.oulu.fi/fi/projektit/rakennusterveyden-osaamiskeskus.