Vedyn kirkas tulevaisuus
Oulussa on tahto nousta kansainväliseksi vetyosaamisen kärjeksi. Oulussa tehdään vahvaa vetytutkimusta. Oulun yliopistolla on kymmeniä hankkeita 32 miljoonan euron vetytutkimuksen hankesalkussa. Yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu kehittävät yhdessä maailmanluokan vetytutkimusinfraa. Tavoitteena on tehdä katalyyttien avulla vetyä suoraan vedestä auringonvalon energialla.
Suomen ensimmäinen vetyrekka on tulossa Ouluun. Koulutuskuntayhtymä OSAOn, yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteistyössä tullaan testaamaan vetyrekan soveltuvuutta ja roolia logistiikkaketjussa. Tavoitteena on kehittää ympäristöystävällistä logistiikkaa ja luoda uusia oppimisympäristöjä valmistamaan tulevaisuuden osaajia.
Oulun H2Koulu valmistaa osaajia tulevaisuuden alalle kaikilla koulutusasteilla. Kenestä tahansa voi siis tulla vetyosaaja! Yrityksillä ja oppilaitoksilla on yhteinen tarve ymmärtää mihin kaikkeen vety taipuu ja mitä uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja investointeja se tuottaa.
Katukuvassa näkyvät jo ensimmäiset merkit oululaisten vetyteknologiayritysten tuotteista. Yliopiston tutkimuksesta ponnistava Hycamite on käynnistänyt kymmenien miljoonien eurojen koelaitoksensa Kokkolassa. Päästöttömän teknologian laitos on Euroopan suurin vedyntuotantolaitos. Volter on ollut yhtenä kumppanina Harjavallassa Suomen ensimmäisessä vihreän vedyn laitoksessa. Nordic Tankin ensimmäinen vetysäiliö valmistui lokakuussa. Vetyjärjestelmäosaaja Proventia puolestaan toimittaa Iso-Britanniaan kaksi testilaitosta polttokennojen testaukseen.
Kolmas Northern Power ‑tapahtuma ensi helmikuussa esittelee parasta pohjoismaista vetyosaamista ja konkreettisia vetyä hyödyntäviä kohteita. Northern Power kokoaa yhteen satoja kansainvälisiä alan johtajia, innovaattoreita, tutkijoita ja päättäjiä keskustelemaan vetyenergian tulevaisuudesta Pohjoismaissa.