Olkkari kattaa pöydän laboratorioista metaversumiin
Oulun innovaatioallianssi (OIA) kattaa 12.12. Olkkari-tapahtumaan pöydän täydeltä ajankohtaista tutkimusta, kehitystä, innovaatioita, osaamista ja ekosysteemejä. Olkkarissa tutustutaan oululaisiin kärkiteemoihin teollisuuspuistoista metaversumiin.
Olkkari-päivä koostuu tietoiskuista, työpajoista, demoista ja tietenkin keskusteluista ja verkostoitumisesta. — Olkkarissa yritykset pääsevät yhdellä kattauksella näkemään ja osallistumaan siihen, mitä Oulun innovaatioallianssi käytännössä ja konkreettisesti on, sanoo Pirjo Koskiniemi, jonka tehtävä tukea yritysekosysteemien rakentumista OIA-teemoissa.
Olkkari tarjoaa vastauksia muuttuvan maailman kysymyksiin, kuten osaavan työvoiman saatavuuteen ja jatkuvaan oppimiseen.
Uudet innovaatiot saavat ravintonsa uudesta osaamisesta
- Keskeisenä kasvun tekijänä yrityksissä on osaava henkilöstö, jonka saatavuutta tuetaan OIA-yhteistyössä huolella valmistelluilla koulutuskokonaisuuksilla, kertoo Soile Jokinen, joka vastaa osaamisen ja jatkuvan oppimisen ohjelmasta OIA:ssa. Olkkarissa pureudutaan siihen, miten yritysten tarpeet otetaan osaamisen kehittämisessä huomioon, ja mietitään entistä parempia ratkaisuja.
Osaamisen lisäämisen ohella Olkkari pureutuu joustavaan ennakointityöhön, joka auttaa yrityksiä tunnistamaan liiketoimintamahdollisuuksia ja tuo tietoa päätöksentekoon. Olkkarissa ennakointi ja vastuullisuuden yrityksille tuottama kilpailuetu ovat näkyvästi esillä.
Klusterit ja ekosysteemit ovat tätä päivää
Olkkarissa on tarjolla työkaluja ja parhaita käytäntöjä klustereissa ja ekosysteemeissä toimimiseen. OIA:n ohjelmapäällikkö Maria Vuorensola nostaa esille erityisen kiinnostavina ajankohtaisina aihepiireinä droonien hyödyntämisen, Oysterin ja Radioparkin. Tulevaisuuden sairaalan yhteyteen suunnitellaan digitaalisen terveyden kehityspuistoa, Oysteria, jossa kiihdytetään tulevaisuuden terveysteknologiaa ja palveluita. Radiopark puolestaan on puisto ja klusteri kaikille radiota hyödyntäville.
Klusterit auttavat yrityksiä löytämään asiakkaita ja kumppaneita, jakavat tietoa sekä yhdistävät yrityksiä, tutkimusta ja tuotekehitystä. Kiertotalousklusterin tavoitteena on kääntää taloutta lineaarisesta kiertoon, PropTech-klusteri puolestaan tuottaa uutta liiketoimintaa älykkääseen liikkuvuuteen, energiaan ja materiaaleihin liittyen.
Kohti kokeilevaa älykaupunkia
Olkkarissa tutustutaan yritysten käytössä oleviin testaus- ja pilotointiympäristöihin. Yksi sellainen löytyy Oulun aidosta jätevesiverkostosta. Korkeakoulujen yhteisessä Hybridilaboratoriossa testataan, pilotoidaan ja simuloidaan automaatio‑, energia‑, LVI- ja sähkötekniikkaa. Dataa voi hyödyntää vaikkapa älykkään kunnossapidon tai kulutusjouston kehittämisessä.
- Usein kysytään mitä OIA tekee konkreettisesti. Innovaatiotoimintaympäristön kehittäminen ei ole aina ihan yksiselitteistä panos-tuotos-meininkiä. Olkkarissa on laajasti esillä Oulun TKI-toimijoiden kuumimpia aloitteita kehityspuistoista robotteihin, digitaalisiin innovaatioihin sekä virtuaalisen ja fyysisen maailman yhdistävään Metacityyn, summaa Maria Vuorensola.
Katso tilaisuuden ohjelma ja ilmoittaudu mukaan!