Oulu toteuttaa valtion kanssa solmittua ekosysteemisopimusta innovaatioallianssin tuella
Oulun kaupunki allekirjoitti vuoden 2021 alussa kaupungin ja valtion välisen innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen vuosille 2021–2027.
Oulu on yksi 16 kaupunkiseudusta, jotka neuvottelivat kaupunkikohtaiset ekosysteemisopimukset kohdentamaan julkista ja yksityistä TKI-rahoitusta alueidensa strategisesti tärkeisiin teemoihin ja rakentamaan Suomen tunnettuutta teknologisen kehityksen, innovatiivisten hankintojen ja kokeilukulttuurin edelläkävijänä. Kansallisella tasolla tavoitteeksi on asetettu nostaa TKI-rahoituksen osuus 4 %:n bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Tätä kansallista verkostoa kutsutaan tuttavallisemmin Innokaupunki-verkostoksi.
Miten yhteisiä tavoitteita meillä Oulussa on edistetty vuosien 2021–2023 aikana?
Oulun innovaatioallianssin strategiset kohdealat ovat olleet 1) Digitalisaatio kaupunkiympäristön muutoksessa, 2) OuluHealth — Digitaaliset hyvinvoinnin ja terveyden ratkaisut, 3) Kestävä kiertotalous ja puhtaat ratkaisut sekä näitä kolmea edellistä poikkileikkaava ja tukeva 4) Startup yrittäjyys, osaaminen ja jatkuva oppiminen sekä yritysekosysteemien kokonaisuus ja tuki. Kaupungin puolelta tätä työtä tukevat älykaupunkikehittäminen, kaupungin tarjoaminen innovaatioiden kehitysalustaksi sekä Radiopark-kokonaisuus, joka valmistuessaan mahdollistaa langatonta tiedonsiirtoa käyttävien tuotteiden ja palvelujen kehittämisen ja testaamisen aina 6G-taajuuksilla asti.
OIA:n isojen strategialinjauksien konkreettinen työ ja tavoitteiden todeksi tekeminen tapahtuu meillä yli kymmenen niin kutsutun kärkiohjelmatiimin voimin. Jokaisella tiimillä on oma tarkempi teemansa ja ohjelmakohtainen tavoitteensa. Esimerkiksi Metacity & tulevaisuuden tietoverkot- ohjelman vetovastuu on luonnollisesti maailman mittakaavassakin 6G-kehittämisen edelläkävijä Oulun yliopistossa. Pohde vastaa sote-innovaatioiden testaustoiminnan kehittämisestä ja Oulun yliopisto ennakoivan terveydenhuollon dataratkaisujen kehittämisestä. OuluHealthin kärkiohjelmien yhteinen maali on luoda Euroopan johtava, digitaaliseen terveyteen keskittyvä tutkimus‑, kehitys‑, innovaatio- ja osaamiskeskus OYSTER. Luonnonvarakeskus taasen koordinoi Uudet energia tuotteet ja palvelut ‑kokonaisuutta.
Yhteisiä ja OIA-kumppaneiden omia, strategiaamme tukevia hankkeita rahoitetaan muun muassa Kestävän kaupunkikehittämisen EAKR-rahoituksella. Tuo kyseinen rahoitus on korvamerkitty kokonaan ekosysteemisopimusten toteuttamiseen kansallisesti ja me Pohjois-Pohjanmaalla yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan liiton kanssa järjestämme myöntövaltuuksien mukaisesti vuosittain hakukierrokset. Rahoitettuihin hankkeisiin pääsee tutustumaan OIA:n sivuilla.
EAKR-rahoituksen lisäksi OIA strategiaa ja ekosysteemisopimusta tehdään todeksi myös mm. Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määrärahalla (AKKE), Oikeudenmukaisen siirtymän (JTF)-, ESR+-, BusinessFinland- ja suoralla EU-rahoituksella. OIA-kärkiohjelmien hankesalkuissa onkin hyödynnetty monipuolisesti erilaisia rahoituslähteitä.
Oulun innovaatioallianssin vaikuttavuusarviointi 2023
Vuoden 2023 aikana teetimme toiminnastamme ulkopuolisen vaikuttavuusarvioinnin. Tekijäksi kilpailutettiin MDI ja VTT-konsortio. Raportin mukaan Innovaatioallianssin kaltainen malli on jo tähän mennessä luonut Oulun seudulle vahvaa pohjaa ja edellytyksiä eri alojen väliselle yhteistyölle ja seudun vahvan teknologiaosaamisen hyödyntämiselle muilla aloilla.
Yksi keskeisimmistä allianssin strategian tavoitteista on ollut perustaa nousevien alojen ympärille tutkimus- ja osaamiskeskittymiä. Tämä on mahdollistanut alueen tutkimus- ja kehitystoiminnan ja toimijoiden paremman kytkeytymisen yhteen tavalla, joka on murtanut myös vanhaa elektroniikkateollisuuteen perustunutta lineaarista ajattelua. Vuosien saatossa lupaavia kasvualoja on yhdessä tunnistettu muun muassa verkkoliiketoiminnan, painetun elektroniikan, cleantechin sekä terveysteknologian aloilla.
Strategisella tasolla OIA on tärkeä TKI-toimintaa alueellisesti selkeyttävä, organisoiva ja koordinoiva rakenne. Sillä on merkitystä sekä alueen sisäisen dynamiikan, kansallisen kehittämisen että parhaimmillaan myös kansainvälisen TKI-toiminnan kannalta. Ilman allianssia tekeminen olisi pirstaleisempaa, toimijoilla ei olisi nykyisenlaista toistensa tekemisestä ja yhteistyön mahdollisuuksista, eikä alueella olisi yhtä vahvaa yhteistä näkemystä kärkiteemoista, joihin on syytä panostaa.
Yhteistyön on koettu kehittyneen viime vuosien aikana, mikä on parantanut allianssin vaikuttavuutta ja lisännyt sen painoarvoa. Haasteina OIA-yhteistyössä ovat mm. OIA:n tunnettuus ei ole riittävän kattavaa ja rooli erityisesti yrityskentässä jää epäselväksi ja toisaalta toiminnan elinkeinoelämälähtöisyys vaatii entistä vahvempaa yritysyhteistyötä niin operatiivisella kuin strategisellakin tasolla. Vaikuttavuusarvioinnin raportti tullaan julkaisemaan alkuvuodesta nettisivuillamme ja arvioinnin suositusten mukaisia toimenpiteitä on ryhdytty jo toteuttamaan.
Yhteistyöllä on pitkät perinteet Oulussa
Hedelmällisellä yhteistyöllä on pitkät perinteet Oulussa. Tätä perinnettä vahvistamaan muodostettiin Oulun innovaatioallianssi. Allianssiyhteistyöllä on edesautettu tutkimus‑, kehitys- ja innovaatiotoiminnan systemaattista kehittämistä virallisesti vuodesta 2009, jolloin Oulun innovaatioallianssin 1. yhteistyösopimus allekirjoitettiin osapuolten kesken.
Nyt, OIA:n 3. sopimuskaudella vuosina 2021–2027 mukana ovat Oulun kaupunki, Oulun yliopisto, OAMK, OSAO, Luke, VTT, Pohde sekä Technopolis. OIA:n visio on rakentaa Oulusta Euroopan paras digitaalisuudesta globaalia lisäarvoa tuottava ekosysteemi.
Kirjoittaja: Maria Vuorensola