Haussa hyvä haaste
Hyvä haaste ansaitsee tulla ratkaistuksi.
Haastelähtöisellä kehittämisellä luodaan uutta. Parhaimmillaan yhden haaste, aito tosielämän kehittämiskohde, voi olla uutta liiketoimintaa toiselle. Olipa haasteen ratkaisutapa nimeltään ja muodoltaan nopea kokeilu, tarvelähtöinen yhteiskehittäminen, UX Challenge tai vaikka Design Sprint, haasteen avaaja saa käyttöönsä ulkoisen tuotekehitysyksikön. Avoimen innovaation periaatteiden mukaisesti kaiken osaamisen ja innovatiivisuuden ei tarvitse olla omilla palkkalistoilla.
Nopeissa kokeiluissa haasteen avaaja tarjoaa myös kokeiluympäristön uusille ratkaisuille. Ratkaisija toimii kokeilijana ja testaa ratkaisunsa toimivuutta aidossa ympäristössä oikeiden käyttäjien kanssa. Tarvelähtöisessä yhteiskehittämisessä haasteen avaaja etsii ja kehittää uusia ratkaisuja yhdessä yritysten kanssa. Design Sprint mahdollistaa isojen ongelmien ratkaisun ja uusien ideoiden testaamiseen muutaman päivän työskentelyllä. Design Sprintistä tiivistetty UX Challenge tarjoaa keinoja digitaalisen tuotteen käyttäjäkokemuksen parantamiseen. Haastelähtöiseen kehittämiseen löytyy lukematon määrä erilaisia toteutusmalleja, ja aina voi soveltaa oman menetelmän.
Ratkaistavan haasteen mukana innovaatiotyö joko nousee tai kaatuu. Mutta millainen on hyvä haaste? Hyvä haaste sisältää aina ratkaisun mahdollisuuden. Haaste ei koskaan ole sama asia kuin tutkimusongelma.
Haasteen muotoilu on haastavaa!
Haaste voi olla tekninen tai tuotekehityksen suunnitteluongelma, se voi liittyä olemassa olevan tuotteen kehitysversioon tai täysin uuden kehittämiseen. Haaste voi olla myös bisnekseen liittyvä ongelma. Sen on kuitenkin oltava tietty, rajattu ongelma. Haaste ei saa olla liian laaja, koska ratkaisijan pitää pystyä muuttamaan haaste tavoitteiksi. Haasteen avaajalla pitää olla näkemys toivotusta ratkaisusta: haaste pitää kuvata selkeästi myös toivotun lopputuloksen suhteen. Haasteen tulee olla houkutteleva, sen pitää haastaa ratkaisijat osallistumaan! Hyvä haaste mahdollistaa innovaatiot ja avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia kaikille osapuolille. Siksi muotoiluun kannattaa uhrata aikaa ja vaivaa.
OIA haastaa haasteet
Oulun innovaatioallianssi (OIA) tarjoaa haastelähtöisiä innovaatiotapahtumia kumppaneilleen. Esimerkkinä Sopeutuva tila ‑ideakilpailu, jossa haettiin digitaalisia ratkaisuja sujuvaan arkeen. Haaste oli onnistunut, mutta toteutustapa jäi osallistujille ilmeisen vieraaksi. Nyt OIA:n Tietoon perustuvan innovaation alustat ‑projekti (TIA) on käynnistämässä haastehaun. Löydettyjä haasteita ratkotaan nopeiden kokeilujen ohjelmassa. Toteutettavat kokeilut valitaan tarjouskilpailun kautta, ja kokeilun toteutusta tuetaan muutaman tuhannen euron rahasummalla. Kokeiluilla haetaan oppia ratkaisuun liittyen. Kokeilu ei siis ole sama kuin pilotti, joka on pikemminkin varmistus tuotteen tai palvelun toimivuudesta ennen markkinoille menoa.
Onko sinulla ongelma, johon haluaisit kokeilla uusia ratkaisuja?
Blogin kirjoittaja Pirjo Koskiniemi vastaa avoimen innovaation palveluista BusinessOulussa.